Airedalenterrieripentujen perinnöllisen keuhkosairauden tutkimus etenee

Airedalenterrieripentujen perinnöllisen keuhkosairauden tutkimus etenee

Airedalenterrieripentujen perinnöllisen keuhkosairauden tutkimus etenee

 

Meneillään oleva tutkimuksemme airedalenterriereillä pentukuolleisuutta aiheuttavasta perinnöllisestä keuhkojen kehityshäiriöstä on edennyt merkittävästi ja olemme paikantaneet perimän alueen, jossa geenivirhe sijaitsee. Kyseisellä kromosomialueella sijaitsee useita kiinnostavia geenejä, joissa nyt todettujen muutosten osallisuutta sairauden ilmenemisessä selvitämme. Etenkin yksi geeneistä on erinomainen ehdokas, sillä sen koodaama proteiini ilmenee keuhkoissa. Mahdollisen sairautta aiheuttavan geenilöydön selvitys vaatii vielä kuitenkin runsaasti jatkoanalyysejä.

Tällä hetkellä varmaa geenilöytöä ei vielä kuitenkaan ole ja mikäli pentuja menehtyy voi kasvattaja edelleen lähettää ne Helsingin Eviran Seuraeläinpatologian laboratorioon ruumiinavausta varten.

https://www.evira.fi/elaimet/elainten-terveys-ja-elaintaudit/naytteenotto–ja-lahetysohjeet/naytteiden-lahettaminen-ruumiinavaukseen/

https://palvelut2.evira.fi/hinnasto/?p=elaimet

Airedalenterrierien omistajat voivat osallistua tutkimukseen myös lähettämällä koirastaan verinäytteen koirien geenitutkimusryhmälle (mikäli ei jo ole). Kun sairautta aiheuttava geenivirhe on varmistunut, kaikille koirastaan näytteen luovuttaneille omistajille tullaan lähettämään tutkimustulos oman koiran osalta.

Ohjeet verinäytteen lähettämiseen löytyvät koirien geenitutkimusryhmän sivuilta. https://www.koirangeenit.fi/osallistuminen/miten-osallistun/

 

Yhteystiedot

Kati Dillard, kati.dillard(at)evira.fi

Marjo Hytönen, marjo.hytonen(at)helsinki.fi

Marjukka Anttila, marjukka.anttila(at)evira.fi

Hannes Lohi, hannes.lohi(at)helsinki.fi