Ajankohtaista silmäpeilauksista (20.2.2020)

Ajankohtaista silmäpeilauksista (20.2.2020)

Ajankohtaista silmäpeilauksista ja SATYn uusimmasta haasteesta.
ELT Maria Kaukonen luennoi Airisten Terveyspäivänä 8.2. airedalenterrierien retinopatiasta/ PRA:sta ja kertoi tutkimuksen uusimmista vaiheista. Saimme häneltä myös lisäohjeistusta silmäpeilauksiin mahdollisia verkkokalvomuutoksia tutkittaessa:

Silmäpeili 3 vuotta täyttäneille koirille
Suositus on viedä oireeton koira silmäpeilaukseen sen täytettyä 3 vuotta. Verkkokalvo kehittyy koiralla sen 3 – 4 vuoden ikään asti, joten oireettoman koiran aiempi silmäpeilaus ei välttämättä tuo retinopatiamuutoksia esille. Lohen tutkimus ei myöskään tästä syystä voi hyödyntää alle 3-vuotiaiden koirien silmätarkastuslausuntoja. Koirasta otetaan tutkimuksen tarvitsema verinäyte käynnin yhteydessä.
Silmätarkastuslausunnot pyydetään toimittamaan Lohen tutkimusryhmän käyttöön, suoraan Inka Pettisen sähköpostiin inka.pettinen@helsinki.fi. Lausuntojen saanti nopeutuu huomattavasti, mikäli omistaja lähettää skannatun lausunnon suoraan Inkalle.

Silmäpeili 7 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille koirille
Lohen tutkimus tarvitsee lisää retinopatian suhteen negatiivisia verrokkeja. Toistaiseksi tutkimukseen hyväksytään verrokeiksi vain 7v täyttäneet, terveeksi peilatut koirat. Näin ollen SATY rohkaisee kaikkia yli 7 v koiria (uusinta)peilaukseen niissä tapauksissa, joissa lähisukulaisilla ei ole todettu retinopatiaa/ PRA:ta. Seitsemän ikävuoden jälkeen tutkimus suosittelee peilausta vuosittain. Lausunnot jälleen suoraan Inka Pettiselle inka.pettinen@helsinki.fi .

Silmäpeilaus silmätarkastuseläinlääkärien vastaanotolla
Maria Kaukonen suositteli lämpimästi silmäpeilausta seuraavien, oftalmologiaan erikoistuneiden silmätarkastuseläinlääkärien vastaanotolla, mikäli se on omistajalle mahdollista: Elina Pietilä (ennansilma.com), Sari Jalomäki (evidensia.fi/elainlaakariasema/malmin-elainklinikka-apex) ja Kaisa Wickström (oulunkamu.fi). Elina Pietilä pitää vastaanottoa Huittisissa, mutta vierailee myös mm. Seinäjoella ja Kangasalla. Sari Jalomäki toimii Helsingissä ja Kaisa Wickström Oulussa.

SATY on varannut Apexista (Hki) Sari Jalomäeltä silmäpeilausajan airiksille 4.5. klo 17.30 alkaen. Ilmoittautumiset: saty.jalostustoimikunta@gmail.com .