Jalostustoimikunnan tiedote (5.8.2016), huomio urosten omistajat!

Jalostustoimikunnan tiedote (5.8.2016), huomio urosten omistajat!

5.8.2016

Jalostustoimikunta kerää uroslistaa

Jalostustoimikunta päivittää jalostusuroslistaa ja tarvitsemme työssä kaikkien urosten omistajien apua.

Geneettisen vaihtelun säilyttäminen mahdollisimman suurena on rodun elinvoimaisuuden ylläpitämisen kannalta ehdottoman tärkeää. Tämän vuoksi kaikki jalostukseen sopivat urokset olisi hyvä saada listalle, jotta kasvattajat olisivat tietoisia mahdollisista isäehdokkaista Suomessa. Ilmoitathan siis jalostustoimikunnalle osoitteeseen kaisa.salo@icloud.com, mikäli omistat jalostukseen sopivan ja halukkaan uroksen. Listalle päästäkseen uroksen on oltava vähintään 3-vuotias, kaikin puolin terve ja sen on täytettävä seuraavat vähimmäisvaatimukset:

• Lonkkakuvaustulos A tai B

• Kyynärkuvaustulos 0 tai 1

• Näyttelytulos vähintään H

• Ikää alle 10 vuotta

• Alle 30 jälkeläistä

Koirasi ja sen sukulaisten sukutauluja, terveystietoja sekä näyttely- ja koetuloksia pääset tutkimaan Kennelliiton ylläpitämästä tietokannasta, Koiranetistä. Airisten tietoja voi hakea koiran nimellä tai rekisterinumerolla seuraavasta linkistä: http://jalostus.kennelliitto.fi/frmEtusivu.aspx?R=7

Koiranetistä löytyvien terveystulosten ja diagnoosien selitykset löytyvät Kennelliiton sivulta, josta löytyy kattava tietopaketti perinnöllisistä sairauksista osoitteessa:

http://www.kennelliitto.fi/kasvatus-ja-terveys/koiran-terveys/tietoa-jalostuksella-vastustettavista-sairauksista-ja-vioista

Uroslista on jalostustoimikunnan tarjoama palvelu kasvattajille, eikä uroslistalle pääseminen takaa jalostukseen pääsemistä, vaan kasvattajat tekevät omat jalostusvalintansa. On myös huomioitava että ennen astutusta uroksella tulee olla viralliset lonkka- ja kyynärkuvauslausunnot sekä alle 12 kk vanha virallinen silmäpeilauslausunto, joka todistaa, että koira ei sairasta näkökykyyn vaikuttavaa tai kipua aiheuttavaa silmäsairautta.

Jalostusurosten alaikäraja liittyy viimeaikaisiin PRA-tapauksiin, jotka ovat ilmenneet nuorilla koirilla. Kasvattajapäivillä keväällä 2016 sovittiin yhteisesti että jalostukseen käytettäisiin vain yli kolmevuotiaita uroksia, jotka on silmäpeilattu terveiksi niiden täytettyä kolme vuotta.

Ilmoitathan myös ylläolevaan sähköpostiosoitteeseen, mikäli aikaisemmin jalostuskäytössä ollut/uroslistalle ilmoitettu uroksesi ei ole enää käytettävissä suvunjatkamistarkoituksiin.

Yhteistyöterveisin, Jalostustoimikunta