PRA

PRA / Retinopatia

Prof. Hannes Lohen johtama airisten retinopatiatutkimus on käynnissä, ja tutkimusryhmällä on tarpeeksi näytteitä. Tutkimukseen on saatu lisävoluumia Amerikasta. Tieteellinen tutkimus paranee kuitenkin, mikäli edelleen yli 3 v. ja yli 7 v. silmäpeilitulos ja verinäyte lähetetään tutkimusryhmälle, ja tähän kehoitetaan edelleen. Tässä listassa on Suomen virallisia silmätuloksia ottavat eläinlääkärit: https://www.kennelliitto.fi/yhteystiedot/terveystutkimuselainlaakarit/silmaelainlaakarit-ogonveterinarer

Tutkimuksessa on ollut mukana koiria, joilla on todettu epäily joko airisretinopatiasta tai tulehdusmuutoksesta. Näillä koirilla on seuranta eläinlääkärissä tämän tulehdusmuutoksen seuraamiseksi. Näitä kontrolleja tulisi ehdottomasti ottaa. Jalostustoimikunta kerää silmätutkimusten tuloksia.

Kaikki tulokset ja näytteet tulee lähettää inka.pettinen@helsinki.fi

Ohjeet: https://www.koirangeenit.fi/projektit/tutkimusprojektit/silmasairaudet/verkkokalvon-rappeuma/

Tutkimuksessa hyödynnetään myös silmän kudosnäytettä, kun koiran silmä joudutaan poistamaan tai on päädytty koiran eutanasiaan. Kudosnäytteet on kerättävä nopeasti silmän leikkauksellisen poiston tai eutanasian jälkeen, ja kudosnäytteiden keruun tekee asiaan erikoiskoulutuksen saanut eläinlääkäri. Näytteitä kerätään perinnöllistä silmäsairautta sairastavista koirista sekä silmiltään terveistä verrokeista. Mikäli kudosnäytteiden luovutus voisi olla ajankohtaista, otathan yhteyttä mahdollisimman hyvissä ajoin vastaavaan tutkijaan, tutkija Inka Pettiseen (puh. nro. 050 3199 314, e-mail inka.pettinen@helsinki.fi).

Airedalenterrierin omistajalle korvataan kuittia vastaan silmän talteenottamisen kulut sekä siihen liittyvät toimituskulut, muita eläinlääkärikuluja ei korvata. ( Saty hallituksen päätös 25.10.2018)