Terveyspäivä 8.2.2020

Terveyspäivä 8.2.2020

Hyvä SATYn jäsen,
Melkeinpä uskaltaisimme sanoa, että tuleva Terveyspäivä on SATYn tärkein tapahtuma vuodelle 2020! Pitkästä aikaa meillä on mahdollisuus kokoontua keskustelemaan siitä tärkeimmästä, rotumme tulevaisuudesta ja mitä kaikkea olisi syytä huomioida airedalenterrierin jalostuksessa. Kunpa saisimmekin ison porukan kootuksi yhteiseen palaveriin helmikuun alussa!

Terveyspäivän ohjelmassa on korostettu airiksen luonnetta käyttäytymistä, mikä natsaa hyvin Kennelliiton teemavuoden kanssa. Olemme myös saaneet useammaltakin teistä palautteen siitä, että luonne ja hermorakenne ovat niitä asioita, joita meidän pitäisi airisten jalostuksessa paremmin huomioida. Tässä kohden tuotiin myös paukkuarkuus esille, mikä varmaan on hyvä ottaa yhdeksi keskustelunaiheeksi. Meillähän ei JTO:ssa ole tällä hetkellä vaatimuksia luonteen/ hermorakenteen arvioinnin suhteen. Kirsi Sainion toivomme valottavan, miten asiaa voitaisiin airiksilla lähestyä ja mitä arviointimenetelmiä tällä hetkellä olisi mahdollisuus käyttää. Tästä varmasti yhteistä keskustelunaihetta riittää!

Airisten retinopatiasta on keskusteltu usean vuoden ajan. Hallituksen edustajien käynti syksyllä tutkimusryhmää tapaamassa kuitenkin toi uusia ulottuvuuksia esiin tutkimuksen tilanteesta: Tutkimus tarvitsee kipeästi retinopatian suhteen negatiivisia, riittävän iäkkäitä verrokkeja. Tämä siitä syystä, että verrokkiryhmässä on oletettavasti ollut mukana ns. vääriä negatiivisia koiria. Syynä on saattanut olla mm. se, että havaitut verkkokalvomuutokset ovat olleet niin vähäisiä, että koiran silmä on tulkittu terveeksi. Onneksi kuitenkin eläinlääkäri on kirjannut kaikki havaintonsa peilauslausuntoon, jotka lausunnot nyt kaikki käydään uudelleen lävitse näiden lisäkommenttien huomioimiseksi.

Maria Kaukonen valaisee esityksessään tuota verrokkiasiaa ja ohjeistaa myös, mikä on retinopatiakoirien tutkimustarve jatkossa. Tavoite on Terveyspäivän kuluessa ja Maria Kaukosen myötävaikutuksella yhdessä sopia ne toimenpiteet – ja aikajänne, jos vain mahdollista – jotka parhaiten vievät tätä tutkimusta eteenpäin airiksilla. Maria Kaukonen valaisee myös muilla roduilla tehtyjä tutkimuksia (mm. hänen väitöskirjatyönsä) ja mitä niistä voidaan mahdollisesti reflektoida airiksiin. Hallitus esitti Karvakuonossa 4/2019 haasteen kaikille kasvattajille ja airiksenomistajille. Kaikkia jäseniä tarvitaan nyt mukaan talkoisiin retinopatian voittamiseksi – ja vielä jonain päivänä geenitestin löytämiseksi!

Terveyspäivän viimeinen aihe on laaja, jalostuksen tavoiteohjelma, JTO. Meillä on voimassa oleva ohjelma vuoden 2022 loppuun asti. Mutta koska JTO:n työstäminen on aikaa vievä projekti ja päivitetty uusi ohjelma täytyy vielä hyväksyttää SATYn yleiskokouksessa ja Kennelliitossa ennen sen voimaan astumista, on syytä aloittaa keskustelu asiasta nyt. Uusi jalostustoimikunta tulee ottamaan kopin JTO:sta myöhemmin. Terveyspäivän ohjelman mukaisesti pyrimme yhdessä määrittämään ne viisi painopistealuetta, joihin airedalenterrierin jalostuksessa pitäisi kiinnittää huomiota. Mitään valmista konseptia ei yhden päivän aikana tarvitse saada aikaiseksi, mutta Terveyspäivä tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden keskusteluun ja koostamiseen yhteen airisväen erilaiset näkökulmat ja painotukset. On hienoa saada kuulla ajatuksia ja kommentteja niin nykyisiltä kasvattajilta kuin tulevilta potentiaalisilta airiskasvattajilta; sekä tietysti airikseen rotuna rakastuneilta koiranomistajilta, jotka takuuvarmasti haluavat tulevaisuudessakin säilyttää terveen, iloisen ja hermorakenteeltaan riittävän vahvan harrastuskoiran. Kirsi Sainio toimii JTO-keskustelusssa lähinnä moderaattorina, mutta hänellä lienee kuitenkin painavaa asiaa sanottavanaan – niin muiden rotujen kuin airistenkin vinkkelistä.

Näin sanoessamme toivomme vilpittömästi, että mahdollisimman moni kasvattaja, airiksenomistaja ja airisharrastaja on Terveyspäivässä läsnä. Yhdessä keskusteleminen ja seuraavien askelmerkkien sopiminen niin JTO:n kuin retinopatiatutkimuksenkin eteenpäin viemiseksi on todellakin tärkein SATYn tavoite vuodelle 2020!

Iloisiin tapaamisiin helmikuun 8. päivänä!

Ilmoittaudu mukaan 19.1 mennessä osoitteeseen saty.jalostustoimikunta@gmail.com, liitä mukaan maksukuitti. Kerrothan ilmoittautumisen yhteydessä, mikäli sinulla on erikoisruokavalio. Päivän hinta on 50€/SATYn jäsenelle ja 70€/ei-jäsen sisältäen aamukahvin, lounaan + iltapäiväkahvin.

TERVETULOA!