Rotumääritelmä

Suomeksi: Airedalenterrieri (pdf)

Englanniksi: Airedale Terrier (pdf)

Ryhmä: 3
FCI:n numero: 7
Hyväksytty: FCI 22.11.2012, Kennelliitto 11.12.2012

Alkuperämaa

Iso-Britannia

Käyttötarkoitus

Terrieri

FCI:n luokitus

Ryhmä 3 terrierit
Alaryhmä 1 suuret ja keskikokoiset terrierit
Käyttökoetulos vapaaehtoinen.

Lyhyt historiaosuus

Airedalenterrieri on kotoisin Isosta-Britanniasta, Yorkshiren kreivikunnasta. Rodun kerrotaan saaneen nimensä Airedalen näyttelystä, jossa esitettiin suuri määrä Waterside-terriereitä Wharfe-, Calder- ja Aire-jokien laaksoista. Airedalenterrieri on kookkain terrierirotu, siinä yhdistyvät tämän roturyhmän kaikki ominaisuudet ja se tunnetaan myös “terrierien kuninkaana”.
Airedalenterrierillä on erittäin hyvä hajuaisti ja sitä on käytetty jälkikoirana Afrikassa, Intiassa ja Kanadassa. Sota-aikoina Punainen Risti on käyttänyt airedalenterrieriä. Sitä on myös käytetty sekä Britanniassa että Venäjällä niin poliisi- kuin sotakoiranakin.

Yleisvaikutelma

Terriereistä kookkain, lihaksikas, aktiivinen ja melko tanakkarakenteinen koira, joka ei vaikuta liian korkearaajaiselta eikä pitkärunkoiselta.

Käyttäytyminen / luonne

Valpasilmeinen, nopealiikkeinen ja kaikkeen tapahtuvaan hyvin tarkkaavaisesti suhtautuva. Luonnetta kuvastavat silmien ilme, korvien asento ja pysty häntä. Airedalenterrieri on avoin ja itsevarma, ystävällinen, rohkea ja älykäs. Aina valpas, ei vihainen, kuitenkin peloton.

Pää

Tasapainoinen, kallo ja kuono-osa ovat suunnilleen yhtä pitkät. Päässä ei ole poimuja.

Kallo-osa

Kallo: Pitkä ja tasainen, ei liian leveä korvien välistä, kapenee hieman silmiä kohti.
Otsapenger: Tuskin havaittava.

Kuono-osa

Kirsu: Musta.
Kuono: Silmien alapuolelta täyteläinen. Kuononselkä ei kovera eikä voimakkaasti kapeneva vaan jalomuotoinen, ei kiilamainen eikä karkea.
Huulet: Tiiviit.
Leuat / hampaat / purenta: Leuat ovat syvät, voimakkaat, vahvat ja lihaksikkaat, sillä voimakas kuono on erittäin toivottava. Leuat eivät saa olla niin ylikehittyneet, että posket vaikuttaisivat pyöristyneiltä tai pullistuneilta. Hampaat ovat voimakkaat. Leikkaava purenta, ts. yläleuan hampaat ovat tiiviisti alahampaiden etupuolella ja hampaat ovat suorassa kulmassa leukoihin nähden; tasapurenta on kuitenkin sallittu. Ylä- tai alapurenta on virhe.
Posket: Tasaiset ja kuivat, eivät ulkonevat.
Silmät: Tummat ja suhteellisen pienet, eivät ulkonevat. Ilme on terrierimäinen, valpas ja älykäs. Vaaleat tai ulkonevat silmät ovat vakava virhe.
Korvat: V:n muotoiset, poskenmyötäiset ja pienet, kuitenkin suhteessa koiran kokoon. Korvan taitekohta on hieman päälaen tason yläpuolella. Riippuvat tai liian ylös kiinnittyneet korvat ovat virhe.

Kaula

Kuiva, lihaksikas, keskipitkä ja kohtalaisen vankka, vähitellen lapoja kohti levenevä. Ei löysää kaulanahkaa.

Runko

Selkä: Lyhyt, vahva, tasainen ja vaakasuora, ei pehmeä.
Lanne: Lihaksikas. Koira on tiivisrakenteinen eli sillä on pitkä rintakehä ja lyhyt lanneosa. Pitkä lanneosa aiheuttaa selän pehmeyttä.
Rintakehä: Syvä, ei leveä, noin kyynärpäiden tasolle ulottuva. Kylkiluut ovat kaarevat.

Häntä

Perinteisesti typistetty. (Huom. Suomessa typistyskielto.)
Typistetty: Ylöskiinnittynyt ja terhakkaasti pystyssä, ei selän päälle kiertyvä. Voimakas ja tanakka. Hännänpää on suunnilleen päälaen korkeudella.
Typistämätön: Ylöskiinnittynyt ja terhakkaasti pystyssä. Voimakas ja tanakka.

Raajat

Eturaajat

Lavat: Pitkät, viistot ja taakse sijoittuneet. Lapaluut ovat litteät.
Kyynärpäät: Rungonmyötäiset, vapaasti liikkuvat.
Kyynärvarret: Pystysuorat ja vahvaluustoiset.
Etukäpälät: Pienet, pyöreät ja tiiviit, eivät sisään- eivätkä ulospäin kääntyneet. Varpaat ovat kohtalaisen kaarevat, päkiät paksut ja täyteläiset.

Takaraajat

Reidet: Pitkät ja voimakkaat.
Polvet: Hyvin kulmautuneet, eivät sisään- eivätkä ulospäin kääntyneet.
Sääret: Lihaksikkaat.
Välijalat: Kintereet matalat ja takaa katsottuna yhdensuuntaiset.
Takakäpälät: Pienet, pyöreät ja tiiviit, eivät sisään- eivätkä ulospäin kääntyneet. Varpaat ovat kohtalaisen kaarevat, päkiät paksut ja täyteläiset.

Liikkeet

Raajat liikkuvat suoraan eteenpäin. Eturaajat liikkuvat vapaasti ja yhdensuuntaisesti. Edestä katsottuna ne ovat etuosan suorana jatkeena, käpälät ovat samalla etäisyydellä toisistaan kuin kyynärpäät. Takaraajojen työntö on tehokas.

Karvapeite

Karva: Kovaa, tiivistä ja karkeaa, ei niin pitkää, että se vaikuttaisi pörröiseltä. Karva on suoraa ja pinnanmyötäistä peittäen rungon ja raajat. Peitinkarva on kovaa, karkeaa ja jäykkää, aluskarva lyhyempää ja pehmeämpää. Hyvin karkea karva voi olla enemmän tai vähemmän laineikasta. Kihara tai pehmeä karvapeite on vakava virhe.
Väri: Rungon satula, niska ja hännän yläpuoli ovat mustat tai mustaan on sekoittunut muunvärisiä karvoja (grizzle), muualla karvapeite on punaruskea (tan). Korvat ovat usein tummemmat, myös kaulassa ja kallon sivuilla saattaa esiintyä varjostusta. Muutama valkoinen karva eturaajojen välissä hyväksytään.

Koko

Säkäkorkeus: Urokset noin 58–61 cm, nartut 56–59 cm.

Virheet

Kaikki poikkeamat edellä mainituista kohdista luetaan virheiksi suhteutettuna virheen vakavuuteen ja sen vaikutukseen koiran terveyteen ja hyvinvointiin.

Hylkäävät virheet

  • Vihaisuus tai liiallinen arkuus.
  • Selvästi epänormaali rakenne tai käyttäytyminen.

Huom. Uroksilla tulee olla kaksi normaalisti kehittynyttä kivestä täysin laskeutuneina kivespussiin.