Jalostustoimikunta tiedottaa (13.8.2021)

Jalostustoimikunta tiedottaa (13.8.2021)

PLN/PLE = Proteiinikato (Protein Losing Nephropathy)
Rodussamme on havaittu DNA-testien myötä proteiinikato sairaus. Se ilmenee koiralla vasta aikuisena myöhemmällä iällä. PLE/PLN- sairaudessa elimistö menettää valkuaisaineita joko suoliston (PLE) tai munuaisten (PLN) kautta. PLE -sairauden syy on immuunivälitteinen monimutkainen reaktio, joka vaurioittaa suolistoa. Sairauden kuvaan kuuluu joskus myös keuhkoveritulppa tai haimatulehdus. Oireita ovat painon menetys, laihuus, oksentelu, ripuli, yleinen huonokuntoisuus ja neste elimistön onteloissa (esim. vatsaontelossa). PLE -sairautta voidaan hoitaa ruokavaliolla ja lääkkeillä.

Kuolemaan johtava PLN on vakavampi, sen oireita ovat edellä mainitun lisäksi PNP/FN -sairaudessakin tavattavat oireet kuten runsas juominen ja virtsaaminen, virtsamyrkytys, kooma, kouristukset ja kuolema. Positiivinenkaan ei välttämättä sairastu proteiinikatoon elämänsä aikana, mutta periyttää aina mutatoituneet alleelit jälkeläisilleen, joilla on siten kohonnut sairastumisriski.

1-1 = N/N = homotsygootti negatiivinen (normaali) = normaali
1-2 1-2 = N/PLN = heterotsygootti positiivinen (kasvanut sairastumisriski) = altistavan mutaation kantaja
1-3 2-2 = PLN/PLN = homotsygootti positiivinen (korkein sairastumisriski) = positiivinen

Koiraa, jolla on todettu PLE/PLN – sairauteen viittaavia oireita tai joka on jättänyt PLE/PLN – sairaan jälkeläisen ei tule käyttää jalostukseen. Jalostustoimikunta suosittelee, että jalostukseen käytettävät koirat testattaisiin DNA-testillä. Tarvitsemme lisää tutkittuja koiria, jotta saadaan käsitys, kuinka laaja ongelma on suomalaisilla airiksilla. Testitulos tulee toimittaa jalostustoimikunnan sähköpostiin: saty.jalostustoimikunta@gmail.com

Tällä hetkellä DNA-testausta tekee esimerkiksi  www.mydogdna.com
MyDogDna-testi antaa tuloksen PLN (Protein Losing Nephropathy) lisäksi myös airisten verenvuototautiin (Hemophilia B, Factor VII Deficiency) ja keuhkosairauteen (Lung Developmental Disease)